Emoties en pijnklachten

Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Hoe je je voelt, je emoties, hebben invloed op hoe je pijn of lichamelijke klachten ervaart. Misschien herken je het wel: spreekwoorden zoals “ik krijg er hoofdpijn van” als je je zorgen maakt, of “ik heb een knoop in mijn maag” bij slecht nieuws. Dit laat zien hoe emoties direct invloed hebben op je lichamelijke gesteldheid. Deze verbinding noemen we de mind-body verbinding.

Mind-Body verbinding: Van kindertijd naar volwassenheid

Als kinderen buikpijn hebben, wordt er vaak niet meteen aan een lichamelijke oorzaak gedacht, maar eerder aan wat er speelt in hun leven, zoals spanningen op school of in vriendschappen. Naarmate we ouder worden, verliezen we vaak het bewustzijn van deze sterke verbinding en wordt er eerder gezocht naar lichamelijke oorzaken.

Emoties en Pijnklachten

Emoties en pijn in de hersenen

Emoties en pijn worden beide in de hersenen verwerkt. Wat zijn emoties precies? Emoties zijn reacties op gedachten of gebeurtenissen die je ervaart. Ze kunnen variëren van angst en boosheid tot blijdschap en verdriet. Emoties geven ons belangrijke signalen, bijvoorbeeld om onszelf te beschermen of om onze grenzen aan te geven. Ze brengen ons in beweging: we voelen iets en zoeken vervolgens wat we nodig hebben.

Bij kinderen is dit vaak duidelijk zichtbaar; ze uiten hun gevoelens direct. Een kind dat huilt of boos wordt, vraagt om hulp of steun van een ouder. Naarmate we ouder worden, leren we vaak emoties zoals boosheid of verdriet niet meer te uiten. We worden geconditioneerd om deze gevoelens weg te stoppen, maar dat betekent niet dat ze verdwijnen.

Emoties en Pijnklachten

Opgekropte gevoelens en gezondheidsproblemen

Wanneer emoties niet geuit worden, kunnen ze zich opkroppen, wat op de lange termijn zowel geestelijke als lichamelijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Emoties zijn immers niet voor niets “gevoelens” – ze moeten gevoeld en verwerkt worden.

Het onderdrukken van emoties kan leiden tot verdringing, vaak zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Je stopt een emotie weg omdat je denkt dat het niet gepast is om verdrietig of boos te zijn. Misschien vrees je gekwetst te worden of heb je het gevoel dat je je niet moet aanstellen. Maar het negeren van emoties heeft zijn gevolgen. Hoewel de gevoelens tijdelijk verdwijnen, blijven ze aanwezig op een dieper niveau, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals chronische pijn, stress en zelfs depressie.

Emoties en Pijnklachten

Verdringen van emoties: Wat gebeurt er?

Er zijn veel redenen waarom we emoties onderdrukken, zoals de wens om sociale relaties te behouden of om een bepaald imago van sterkte te handhaven. Boosheid, angst, verdriet en schaamte worden vaak verdrongen, vooral als we onszelf geleerd hebben dat het niet gepast is om deze emoties te tonen. Toch kunnen deze opgekropte emoties op termijn lichamelijke klachten veroorzaken, omdat ze blijven “hangen” in ons lichaam.

Emoties en Pijnklachten

Conclusie: Luister naar je gevoelens

Het is belangrijk om bewust om te gaan met je emoties en ze niet zomaar weg te stoppen. Als we onze gevoelens onderdrukken, kunnen ze zich opkroppen en uiteindelijk ons lichaam en geest uitputten. Het is essentieel om te leren hoe je emoties kunt herkennen, accepteren en verwerken. Door jezelf ruimte te geven om te voelen, kan je niet alleen emotioneel herstellen, maar ook lichamelijke klachten voorkomen of verminderen. Ademwerk biedt een krachtige en direct toepasbare methode om zowel de emotionele als fysieke effecten van stress en pijn te verminderen. Ademhaling is iets waar we vaak niet bij stilstaan, maar het heeft een grote invloed op onze algehele gezondheid. Door bewust te ademen, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren, stress verminderen, en zelfs pijn verlichten.

Praktijk FreeYourMind Alternatieve behandelingen voor het blijvend oplossen van o.a. chronische (pijn)klachten, burn-out, angst en depressie.
NASS-therapy⎮ Traumabehandeling met BRTT Ademwerk / Breathwork TRB Oldpain2go

Artikelen over De verbinding tussen lichaam en geest: Hoe emoties pijn en gezondheid beïnvloeden

Emotionele behoefte en chronische pijnklachten

De relatie tussen emotionele behoeften en chronische pijnklachten Chronische pijnklachten komen vaak voor in situaties waarin emotionele behoeften niet (voldoende) vervuld worden. Wat we vaak niet realiseren, is dat onze emoties en lichamelijke gezondheid nauw met...

Invloed van emoties op je lichaam

Invloed van emoties op je lichaam Hoe emoties lichamelijke klachten kunnen veroorzaken Onze gedachten, gevoelens en herinneringen spelen zich voor het grootste deel af in ons onbewuste brein. Ongeveer 95% van alles wat we denken, ervaren en herinneren is niet bewust...

Emotionele vaardigheden ontwikkelen

Emotionele vaardigheden ontwikkelen Als kind kun je niet anders dan je emoties uiten. Als je verdrietig was ging je huilen. Was je boos dan ging je schreeuwen, tieren of krijsen. Wanneer je bang was dan ging je je verstoppen of je enorm verzetten. Je wilde niet! De...

Gevolgen van emoties onderdrukken

Gevolgen van emoties onderdrukken = Pijnklachten emoties onderdrukken en pijnklachten Het wordt geschat dat ongeveer 95% van onze gedachten, gevoelens en herinneringen zich in het onbewuste bevinden. Alles wat we via onze zintuigen ervaren – van beelden en geluiden...

Emoties toelaten

Emoties Toelaten: Het Belang van Voelen voor Je Gezondheid Onze emoties zijn een fundamenteel onderdeel van wie we zijn. Ze geven ons inzicht in hoe we ons verhouden tot de wereld om ons heen en helpen ons te navigeren door de ups en downs van het leven. Toch is het...
behandeling chronische pijn

GRATIS E-book over (on)begrepen klachten

Om deze cirkel van chronische klachten te doorbreken is het belangrijk om te ontdekken waar het in de verschillende systemen mis gaat. In deze cursus leer je alles over de onderliggende oorzaak van jouw chronische (pijn) klachten.

  

✔️ Inzicht in het ontstaan van je klachten
✔️ 100 pagina's vol informatie  
✔️ Leer je zenuwstelsel tot rust brengen
✔️ Oefeningen en tools voor herstel

Gelukt! je wordt doorverwezen naar de downloadpagina

Petra Glasbergen

Petra Glasbergen

Praktijk FreeYourMind

I will be back soon

Petra Glasbergen
Hoi, wat kan ik voor je betekenen?
Whatsapp