Pijncirkel: Hoe Gedachten en Gedrag je Pijn Beïnvloeden
Pijncircel: Gedachten en gedrag
Gedachten over Pijn en hun Invloed
De manier waarop je denkt over je pijn heeft een grote invloed op hoe je pijn ervaart. Stel je voor dat je een langdurige blessure hebt die steeds pijnlijker wordt. Naarmate de pijn toeneemt, kan het zijn dat je denkt dat je weefsels steeds meer beschadigd raken. Dit kan de angst versterken en je pijnsysteem sneller activeren (sensitisatie), waardoor de pijn juist verergert.
Aan de andere kant kan het weten dat pijn niet altijd wijst op (dreigende) lichamelijke schade, juist helpen om je pijn op een andere manier te benaderen. Als je beseft dat pijn vaak geen direct verband heeft met fysieke schade, kun je er minder angstig of bezorgd over zijn. Dit kan je pijnervaring verlichten. (In hoofdstuk 3 gaan we dieper in op de invloed van gedachten op pijn.)
Pijncircel: Gedachten en gedrag
Pijn en Psychologische Factoren
Pijn heeft niet alleen invloed op het lichaam, maar ook op de geest. Er is een wisselwerking tussen pijn en psychische factoren zoals:
- Post-traumatische stress
- Depressie
- Angst
- Langdurige stress
- Eerdere pijnervaringen
- Doemdenken, bijvoorbeeld: “De pijn komt door schade”
- Ervaring van veel tegenslagen
Al deze factoren kunnen het pijnsysteem versterken, wat kan leiden tot chronische pijnklachten die moeilijker te behandelen zijn. Het is belangrijk om deze psychologische componenten in overweging te nemen bij het omgaan met pijn.
Pijncircel: Gedachten en gedrag
Gedrag, Lichaam en Pijn
Naast de gedachten over pijn, spelen ook andere gedragingen en lichamelijke factoren een grote rol in hoe pijn ervaren wordt. Bijvoorbeeld, als je slecht slaapt, is de kans groot dat je pijn intenser zult ervaren. Ook als je niet goed in je vel zit door stress, angst of somberheid, kan je pijngevoel sterker worden. Het verbeteren van je slaap, het omgaan met stress, en het herstellen van emotioneel evenwicht kunnen dus niet alleen je welzijn verbeteren, maar ook de intensiteit van je pijn verminderen.
Vermijden van Activiteiten en Onderliggende Overtuigingen
Een veelvoorkomende reactie op pijn is het vermijden van bepaalde activiteiten uit angst dat ze de pijn zullen verergeren. Onderliggende overtuigingen zoals: “Als ik dit doe, krijg ik weer pijn”, kunnen deze vermijdingsgedragingen versterken en de pijn in stand houden. Het is belangrijk om deze overtuigingen te onderzoeken en aan te pakken.
Deze 6 stappen helpen je daarbij:
Oefening: Overtuigingen Aanpakken en Veranderen
Een belangrijke stap in het verminderen van chronische pijn is het aanpakken van de onderliggende overtuigingen die je hebt over pijn en je lichaam. Deze overtuigingen kunnen de vicieuze cirkel van pijn versterken en je herstel belemmeren. In deze oefening leer je hoe je belemmerende overtuigingen kunt herkennen, uitdagen en vervangen door gezondere, positievere gedachten.
Stap 1: Identificeer je overtuigingen
De eerste stap is om je huidige overtuigingen over pijn en je lichaam in kaart te brengen. Vraag jezelf af welke gedachten je vaak hebt wanneer je pijn ervaart. Bijvoorbeeld:
- “Als ik beweeg, zal de pijn erger worden.”
- “Mijn lichaam is kapot en zal nooit meer herstellen.”
- “Als ik pijn heb, betekent dat dat ik iets verkeerds heb gedaan.”
- “Als ik niet voorzichtig ben, ga ik mezelf schade toebrengen.”
Schrijf de overtuigingen die je hebt over pijn op een papier of in een notitie-app. Dit helpt je bewust te worden van de gedachten die je hebt en die je pijn in stand kunnen houden.
Stap 2: Onderzoek de oorsprong van deze overtuigingen
Vraag jezelf af waar deze overtuigingen vandaan komen. Heb je in het verleden bepaalde ervaringen gehad die je overtuigingen hebben versterkt? Bijvoorbeeld:
- Ben je ooit verteld dat je nooit meer volledig zou herstellen van een blessure?
- Heb je negatieve ervaringen gehad waarbij pijn werd geassocieerd met schade of gevaar?
- Is er in je familie of omgeving een overtuiging dat pijn altijd een teken van schade is?
Door de oorsprong van deze overtuigingen te begrijpen, kun je beginnen te zien dat sommige overtuigingen niet gebaseerd zijn op feiten, maar op oude ervaringen of angsten.
Stap 3: Daag je overtuigingen uit
Nu het tijd is om je overtuigingen in twijfel te trekken. Dit is een belangrijke stap in het proces van verandering. Stel jezelf de volgende vragen om te onderzoeken of je overtuigingen wel waar zijn:
- Is deze overtuiging altijd waar? Bijvoorbeeld, “Is het altijd waar dat ik meer pijn zal ervaren als ik beweeg?”
- Wat zou er gebeuren als ik deze overtuiging niet had? Wat als ik dacht: “Bewegen kan helpen om de pijn te verlichten”?
- Is er bewijs dat de overtuiging niet waar is? Heb je momenten gehad waarop je geen pijn voelde, zelfs na het uitvoeren van een activiteit die je normaal vermijdt?
Bijvoorbeeld: Misschien heb je gemerkt dat wanneer je een lichte wandeling maakt, je niet direct meer pijn hebt, zelfs als je had gedacht dat dit pijn zou veroorzaken.
Stap 4: Vervang je belemmerende overtuigingen door positieve, ondersteunende gedachten
De laatste stap is het vervangen van de negatieve overtuigingen door nieuwe, meer positieve gedachten. Dit helpt je om een gezonder, minder angstig perspectief op je pijn te ontwikkelen. Formuleer de nieuwe overtuigingen positief en haalbaar:
- In plaats van: “Beweging zal de pijn erger maken” kun je zeggen: “Lichte beweging kan helpen om de pijn te verminderen en mijn lichaam sterker te maken.”
- In plaats van: “Mijn lichaam is kapot en zal nooit meer herstellen” kun je zeggen: “Mijn lichaam heeft de capaciteit om te genezen en ik geef het de tijd die het nodig heeft.”
- In plaats van: “Pijn betekent dat er iets mis is met mij” kun je zeggen: “Pijn is een signaal dat mijn lichaam aandacht nodig heeft, maar het betekent niet dat er permanent schade is.”
Stap 5: Herhaal en versterk je nieuwe overtuigingen
Het veranderen van overtuigingen is een proces, en het kost tijd. Herhaal je nieuwe positieve overtuigingen dagelijks, vooral wanneer je pijn ervaart. Hoe vaker je de nieuwe overtuigingen herhaalt, hoe sterker ze in je geest worden. Je kunt zelfs een affirmatie of mantra maken die je elke dag tegen jezelf zegt:
- “Ik ben in staat om met pijn om te gaan en mijn lichaam te ondersteunen bij het herstel.”
- “Mijn lichaam is sterk en ik geef het de ruimte om te genezen.”
- “Elke dag beweeg ik met meer vertrouwen en comfort.”
Stap 6: Toepassing in je dagelijks leven
Probeer de nieuwe overtuigingen toe te passen in je dagelijks leven. Wanneer je merkt dat je weer in oude patronen van angst of pijnklachten vervalt, herinner jezelf dan aan je nieuwe gedachten. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zul je merken dat je je meer in controle voelt over je pijn en je herstel.
Conclusie
Het veranderen van overtuigingen is een krachtige manier om je pijnervaring te beïnvloeden. Door je oude overtuigingen over pijn en je lichaam in twijfel te trekken en te vervangen door gezondere gedachten, kun je helpen de vicieuze cirkel van chronische pijn te doorbreken. Deze oefening kan je helpen meer controle te krijgen over je pijn en je herstelproces, en kan uiteindelijk leiden tot een betere kwaliteit van leven.
Pijncircel: Gedachten en gedrag
Praktijk FreeYourMind behandelt met succes cliënten die in het reguliere circuit niet of nauwelijks verbetering merken.✔︎ Herstellen van SOLK / ALK, en stressgerelateerde klachten. Alternatieve behandelingen voor het blijvend oplossen van o.a. chronische (pijn)klachten, burn-out, angst en depressie.⎮NASS-therapy⎮ Traumabehandeling met BRTT ⎮ Ademwerk / Breathwork TRB ⎮ Oldpain2go⎮