Het Pijnsysteem

Hoe Pijn Werkt in Ons Lichaam

Hoe werkt het pijnsysteem

In ons lichaam hebben we een complex pijnsysteem dat is ontworpen om ons te waarschuwen voor mogelijke problemen of schade. Dit systeem bestaat uit speciale zenuwen die pijnsignalen naar de hersenen sturen wanneer er iets mis is. Het pijnsysteem is essentieel voor ons welzijn, omdat het ons helpt om ons lichaam te beschermen tegen schade. Maar soms kan dit systeem verstoord raken, wat leidt tot overmatige of zelfs onterecht ervaren pijn. Dit fenomeen wordt sensitisatie genoemd.

Sensitisatie en Chronische Pijn

Sensitisatie is een verstoring van het pijnsysteem waarbij het lichaam overgevoelig wordt voor pijnprikkels. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. In sommige gevallen voelt iemand geen pijn, terwijl het pijnsysteem wel aanwezig is, maar in veel gevallen komt het voor dat het pijnsysteem te veel pijn signaleert. Wat normaal gesproken een lichte pijn of ongemak zou veroorzaken, wordt dan veel sterker ervaren. Dit betekent dat situaties die normaal geen pijn zouden veroorzaken – zoals een zachte aanraking of normale bewegingen – nu pijnlijk kunnen aanvoelen.

De kern van dit probleem ligt in de hersenen. Het principe “No brain, no pain” houdt in dat pijn niet fysiek in het lichaam zelf ontstaat, maar in de hersenen. De hersenen interpreteren de inkomende signalen op basis van eerdere pijnervaringen, emoties en overtuigingen over pijn (ook wel “pijncognities” genoemd). Het is deze interpretatie die bepaalt of we pijn voelen of niet.

Hoe werkt het pijnsysteem

Waarom Verschilt Pijnbeleving?

Het is belangrijk te begrijpen dat mensen met vergelijkbare aandoeningen of schade aan hun lichaam heel verschillende pijnervaringen kunnen hebben. Bijvoorbeeld, twee mensen kunnen dezelfde mate van artrose in de heup hebben, maar de manier waarop ze de pijn ervaren kan sterk verschillen. Dit komt doordat pijnsubjectief is – onze hersenen beslissen of we pijn voelen op basis van veel meer factoren dan alleen de fysieke schade.

Hoe werkt het pijnsysteem

Pijn en Lichamelijke Afwijkingen: Wat Zeggen Scans?

Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat er geen direct verband is tussen lichamelijke afwijkingen, zoals die zichtbaar zijn op medische scans (bijvoorbeeld röntgenfoto’s), en de ervaring van pijn. Dit blijkt uit studies waarin patiënten met aanzienlijke afwijkingen aan hun wervelkolom, heup, knie of schouder helemaal geen pijn ervaarden. Deze patiënten vertoonden geen klachten ondanks dat er weldegelijk degeneratieve veranderingen te zien waren op de scans. Dit laat zien dat fysieke afwijkingen – vooral bij oudere volwassenen – vaak geen garantie zijn voor pijn. Veel van deze veranderingen kunnen deel uitmaken van het normale verouderingsproces en hoeven geen pijn te veroorzaken.

Hoe werkt het pijnsysteem

Wat Veroorzaakt Pijn dan Wel?

De vraag blijft: Waarom ervaar je dan toch pijn, zelfs zonder duidelijke fysieke schade? In de meeste gevallen van chronische pijn speelt het brein een centrale rol. Het pijnsysteem kan door langdurige stress, trauma, of eerdere pijnervaringen “geconditioneerd” raken, waardoor het pijnsignaal voortdurend actief blijft. Het brein blijft het lichaam waarschuwen, zelfs wanneer er geen nieuwe schade is. Deze vicieuze cirkel van overgevoeligheid voor pijn kan ervoor zorgen dat pijn chronisch wordt, zelfs zonder dat er lichamelijke schade is.

Hoe werkt het pijnsysteem

Wil je herstellen van je chronische pijn en klachten?
Start vandaag met een behandeling die de oorzaak wel aanpakt!

Praktijk FreeYourMind behandelt met succes cliënten die in het reguliere circuit niet of nauwelijks verbetering merken.✔︎ Herstellen van SOLK / ALK, en stressgerelateerde klachten. Alternatieve behandelingen voor het blijvend oplossen van o.a. chronische (pijn)klachten, burn-out, angst en depressie.NASS-therapy⎮ Traumabehandeling met BRTT Ademwerk / Breathwork TRB Oldpain2go

behandeling chronische pijn

GRATIS E-book over (on)begrepen klachten

Om deze cirkel van chronische klachten te doorbreken is het belangrijk om te ontdekken waar het in de verschillende systemen mis gaat. In deze cursus leer je alles over de onderliggende oorzaak van jouw chronische (pijn) klachten.

  

✔️ Inzicht in het ontstaan van je klachten
✔️ 100 pagina's vol informatie  
✔️ Leer je zenuwstelsel tot rust brengen
✔️ Oefeningen en tools voor herstel

Gelukt! je wordt doorverwezen naar de downloadpagina

Petra Glasbergen

Petra Glasbergen

Praktijk FreeYourMind

I will be back soon

Petra Glasbergen
Hoi, wat kan ik voor je betekenen?
Whatsapp