Pijn ontstaat in het brein
Als je last hebt van (chronische) pijn en je wilt controle hebben op je pijn dat is het belangrijk dat je begrijpt wat pijn inhoudt en hoe dit gemaakt wordt in ons brein. Wanneer je het mechanisme begrijpt kan je veel winnen in jouw strijd tegen jouw aanhoudende klachten. Ik neem je mee in het pijnsysteem en waarom het brein een pijnsignaal afgeeft.
Hoe is ons brein opgebouwd?
Voor het begrijpen van het nut van pijn, moet je eerst de functies van ons brein leren kennen. Grofweg gezien, kunnen we ons brein in 3 delen verdelen, welke allen een andere functie hebben. De 3 delen bestaan uit:
- De hersenstam (ook wel reptielenbrein of oerbrein)
- Het limbisch systeem (het emotionele brein)
- De cortex (het denkende brein)
Deze ga ik stap voor stap uitleggen, zodat we vanuit dit perspectief pijn kunnen begrijpen.
Pijn door het limbisch systeem en oerbrein
De hersenstam: Diep in de hersenen, zit het oudste brein; ons reptielenbrein of oerbrein. Dit brein hebben alle reptielen en dieren ook. De functie van dit oerbrein is puur gericht op overleven en voortplanten. Dit is dan ook het deel in je hersenen dat reageert zodra er een gevaar dreigt. Het systeem springt dan over in de overlevingsstand en gaat over tot één van de drie reacties: vechten, vluchten of bevriezen.
Deze reacties beginnen met angst en stress, het lichaam wordt klaargestoomd door adrenaline en cortisol (stresshormonen) te produceren, de bloeddruk stijgt, het hart gaat sneller kloppen, de spieren spannen aan, zintuigen worden scherper, én, de pijngevoeligheid wordt beter. Door dit alles wordt het lichaam op scherp gezet voor een actie: vechten óf vluchten. Een voorbeeld dat je een hele hete pan op het vuur aanraakt. Dankzij de razendsnelle reactie van je oerbrein trek je heel snel je hand terug, zodat je geen brandwonden krijgt. Dit oerbrein werkt nauw samen met het emotionele brein, zodat je gevaarlijke situaties onthoudt en deze de volgende keer eerder kan herkennen en daardoor beter kan reageren.
Het limbisch systeem: het emotionele brein
De structuren in de hersenen die betrokken zijn bij emoties bevinden zich in het limbische systeem. Hier vindt de vorming en beleving van emotie plaats. Dit gaat om zowel positieve emoties (zoals blijdschap en genot), en om negatieve emoties (zoals angst, boosheid en verdriet). Deze emoties worden gevormd op basis van opgeslagen herinneringen waarbij nieuwe informatie wordt vergeleken met oude, al bestaande, informatie in geheugen. Hierdoor ben je in staat gebeurtenissen te herhalen en te vermijden op basis van ervaring. Dit hoeven echter niet precies dezelfde gebeurtenissen te zijn.
Het oerbrein en het limbisch systeem samen noemen we het instinctieve brein.
Een voorbeeld is dat als je vroeger op school werd gepest, je nu hyperalert kan reageren als je collega’s samen lachend langs je bureau lopen. Dit is kan direct een trigger zijn. Het instinctieve brein verwerkt dit en zal als reactie bijvoorbeeld gaan vechten (beschuldigend toespreken), vluchten (het contact vermijden), bevriezen (dichtklappen of juist heel aardig gaan doen). Tegelijkertijd weet je vaak ook dat op een andere manier reageren verstandiger is, maar dit besef komt vaak pas na de eerste emoties, of de emoties nemen de overhand. Dat je kan bedenken dat de emoties eigenlijk niet het verstandigste zijn, komt door je ‘denkende brein’: de cortex.
De cortex: het denkende brein
In de cortex zijn de functies aanwezig die de mens onderscheidt van alle andere wezens op aarde, zoals ons vermogen om logisch te denken en problemen op te lossen, ons gedrag te observeren én te controleren en ons leervermogen. Ook onze normen en waarden bevinden zich hier. Vanuit hier zou je kunnen aannemen dat mensen verstandige en doordachte wezens zijn, die geen overhaaste, domme beslissingen nemen. Echter, worden de meeste beslissingen genomen op basis van onze emoties. Het reptielenbrein, maar vooral het emotioneel brein, heeft namelijk sterk de neiging om het denkende brein te onderdrukken. Dit is heel handig in acute noodsituaties (zoals rampen), maar dit gebeurt óók al relatief snel in ons dagelijks leven. Voorbeelden zijn reacties uit woede tijdens ruzies.
Een behandeling met OldPain2Go® werkt met het (overactieve) pijnsignaal in het brein. Het is een effectieve en snelle behandeling om een oud pijnsignaal ‘uit te zetten’ Wil je meer informatie over deze behandeling? Maak een afspraak of boek een intake voor alle mogelijkheden te bespreken voor jouw klacht.