Pijn is een beschermingsmechanisme
Pijn is een belangrijk beschermingsmechanisme van je hersenen om je te waarschuwen voor gevaar. Pijn wordt dus voornamelijk gevormd door je oerbrein (als reactie op gevaar) samen met je emotionele brein (koppeling aan gebeurtenis). Wat heeft je brein nog te beschermen?
We denken dan vaak eerst aan gevaar voor lichamelijke schade, zoals ontstekingen, botbreuken of andere verwondingen. Maar er zijn meer factoren die bepalen of en hoeveel pijn je hebt. Soms is er maar een minimale gebeurtenis nodig om de pijn (weer) op te roepen. Het emotionele brein is namelijk ook betrokken bij de aansturing van talrijke lichamelijke functies, zoals pijn, energie, spierspanning, doorbloeding en het functioneren van organen.
Je hersenen krijgen de hele tijd informatie uit je lichaam en van buiten. Denk bijvoorbeeld aan alle zenuwen in je lichaam, die druk, hitte en kou en chemische stoffen kunnen voelen. Ga voor jezelf, maar eens na; met de zenuwen in bijvoorbeeld je handen kun je al deze dingen voelen! Zodra een van deze zenuwen wordt geprikkeld (door bijvoorbeeld een hete pan) stuurt de zenuw informatie naar de hersenen.
En stel je voor: je hebt nu niet je hand boven de pan, maar in de pan gedaan. Nu denk je misschien, hoe meer zenuwen worden geprikkeld, hoe meer pijn de hersenen maken. En dus ook dat meer pijn betekent dat er meer lichamelijk gevaar is. Maar dat is niet altijd zo!
Want er is nog meer informatie die de hersenen gebruiken om te bepalen of er gevaar is. Bijvoorbeeld bepaalde dingen die je ziet, voelt, ruikt of hoort. Of doordat je je bang of verdrietig voelt. Ook spelen eerdere ervaringen die je hebt gehad die je pijn hebben gedaan een rol. Deze en nog meer factoren bepalen hoeveel pijn je voelt. Zo kun je zelfs pijn voelen, terwijl er eigenlijk helemaal geen zenuwen geprikkeld worden. Of andersom kan het gebeuren dat je geen pijn voelt terwijl er wel schade is.
Een behandeling met OldPain2Go® werkt met het (overactieve) pijnsignaal in het brein. Het is een effectieve en snelle behandeling om een oud pijnsignaal ‘uit te zetten’ Wil je meer informatie over deze behandeling? Maak een afspraak of boek een intake voor alle mogelijkheden te bespreken voor jouw klacht.