Invloed van trauma op chronische klachten
Lichamelijke klachten zonder medische oorzaak in de vorm van schade of ziekte komen ontzettend vaak voor. Gelukkig is de pijn bij heel veel mensen tijdelijk van aard, bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn na een stressvolle werkdag of buikpijn wanneer je iets heel spannend vindt. Er is ook een enorme groep mensen bij wie de pijn niet meer weg gaat. In veel gevallen is een medische oorzaak afwezig. In Nederland leven meer dan twee miljoen mensen met chronische pijn en klachten. Wanneer je tot deze groep mensen behoort, is het belangrijk dat je de juiste informatie krijgt over de onderliggende oorzaak van jouw klachten en nog belangrijker, wat je kunt doen om volledig te herstellen.
Kleine gebeurtenissen kunnen een traumatische uitwerking hebben
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms heeft iets een enorme impact op je, maar heb je thuis geleerd om je niet te veel te laten kennen. Zoals bijvoorbeeld “grote jongens huilen niet, ”Hier worden wij niet boos om” etc. In de huidige maatschappij waarin we leven wordt al sinds jong af aan veel druk opgelegd vanuit je ouders, school, je werkgever, familie of de maatschappij. Druk om te presteren, slim te zijn, aantrekkelijk te zijn, erbij horen, goede werknemer te zijn of een goede ouder te zijn. Dit zijn ook allemaal potentiële oorzaken van chronische pijn of klachten.
Wat is trauma?
Een trauma is wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan en ze worden verdrongen. Het hoeven dus niet per se grote levensbedreigende gebeurtenissen te zijn. Ook kleine trauma’s zoals een gebroken been, niet gezien zijn door ouders, geen aansluiting kunnen vinden, etc. zijn allemaal voorbeelden van trauma. Dus of het nu een groot of klein trauma is, dat maakt niet uit. Je ontwikkelt emoties als gevolg van een traumatische ervaring, en wanneer je die wegstopt, kan dit zich gaan uiten in chronische pijn en andere klachten. Trauma kan de oorzaak zijn van aanhoudende lichamelijke klachten. Om dit beter te begrijpen, kunnen we kijken naar de interactie tussen het oerbrein, het limbisch systeem en de cortex.
Wat gebeurt er in het brein
Het oerbrein is ook bekend als het reptielenbrein of de hersenstam. Dit is het oudste deel van onze hersenen en is verantwoordelijk voor basisfuncties zoals: ademhaling, hartslag en overlevingsinstincten. Het oerbrein reageert op gevaar en dreiging door middel van de vecht-, vlucht of bevriesreactie. Als we geconfronteerd worden met een traumatische gebeurtenis kan het oerbrein overactief worden. Het oerbrein is dan in een voortdurende staat van alertheid, zelfs nadat het gevaar is verdwenen.
Het limbisch systeem, die bevindt zich boven het oerbrein, speelt een belangrijke rol bij emoties, geheugen en het reguleren van stressreacties. Het omvat structuren zoals de amygdala, de hippocampus en de hypothalamus. Bij een trauma kan het limbisch systeem overprikkeld raken. Hierdoor komen de hersenen in een staat van chronische stress. Dit kan leiden tot een verandering in de verwerking van pijn en de regulatie van stresshormonen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het ontwikkelen van chronische pijn en klachten.
De cortex, dit is het buitenste deel van de hersenen, is verantwoordelijk voor de hogere cognitieve functies zoals denken, redeneren en besluitvormen. Het heeft ook een rol bij het interpreteren en reguleren van emoties. Traumatische ervaringen beïnvloeden de cortex, met name de prefrontale cortex. Die is betrokken bij het beoordelen van situaties en het beheersen van emotionele reacties. Beschadiging of verandering in de prefrontale cortex kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor pijn, veranderingen in de emotieregulatie en een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische pijnstoornissen.
Wanneer ontstaan er klachten?
Trauma (blokkade) ontstaat wanneer een ongewenste situatie jou overvalt en je wilt vechten of vluchten, maar je niet in staat bent om dit te doen en je in de verkramping en/of bevriezing schiet. Hierdoor worden emoties, spanning en energie geblokkeerd in je lichaam. Je bent dan niet in staat, om op het moment van de gebeurtenis, de emotionele inpakt ervan aan te gaan, en te verwerken. Emoties worden op zo’n moment verdrongen en worden opgeslagen in het lichaam. In veel gevallen is dus ‘’trauma’ de oorzaak van deze onverklaarbare aanhoudende of terugkerende (pijn) klachten. Ik heb trauma tussen haakjes gezet omdat veel mensen bij trauma aan heftige levensbedreigende gebeurtenissen denken, zoals een ernstig ongeluk of geweld. Echter kunnen ook kleine gebeurtenissen, voor een ander misschien normale gebeurtenissen, op jou een traumatische uitwerking hebben.
Wil jij aan de slag met je chronische klachten? Een sessie met Body Remembers Trauma Therapy wordt als heel helend ervaren: Binnen het lichaamsgerichte proces van BRTT®, komen de opgeslagen pijn/emoties vrij. Met BRTT® wordt er dus vooral ingespeeld op het lichaamsgeheugen. Ons brein vergeet gebeurtenissen, maar ons lichaam weet alles.
0 Reacties