De relatie tussen chronische (pijn) klachten en emoties
Waarom gaat mijn rugpijn niet weg? Hoe komt het dat mijn knie hersteld is, maar de pijn niet weg is? Heb je chronische pijn waar je maar niet van af komt? Heb je al van alles geprobeerd om van je pijnklachten te genezen? Voor veel chronische klachten wordt geen lichamelijke oorzaak gevonden. Laat staan een oplossing. Kerngezonde mensen met extreme pijnklachten. Hoe kán dat toch?
Als je niet goed wordt voorgelicht over chronische pijn en/of wordt begeleid hierin, ontstaat een vaak lange en frustrerende zoektocht naar de oorzaak van de pijn. Veel specialisten richten zich op de plek waar de pijn zich fysiek uit. Deze wordt behandeld en dat zorgt vaak tijdelijk voor verlichting, maar in veel gevallen is de pijn na een poosje weer terug. De onderliggende oorzaak is namelijk nog niet aangepakt.
In de reguliere gezondheidszorg wordt gekeken naar de klacht alleen en 90 procent van de behandelingen behandeld alleen de symptomen. Dit is ook de reden waarom veel ingezette therapieën geen of onvoldoende resultaat bieden. Mijn visie is dat de mens al geheel gezien moet worden en niet alleen naar de klacht. Lichaam en geest staan op onlosmakelijke wijze met elkaar in verbinding en hebben invloed op elkaar. Klachten die zich uiten op het ene vlak, kunnen een oorzaak hebben op een ander vlak. Vaak spelen onbewuste emoties een grote rol bij chronische pijn- en klachten.
De Amerikaanse arts John Sarno heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Hij schreef vele boeken over de relatie tussen overwerkte emoties en chronische pijn- en klachten. Zo ontdekte hij dat stress en onderdrukte emoties veranderingen in het lichaam veroorzaken, die zich uiten in pijn op één of meerdere plaatsen in het lichaam. Als emoties (bewust of onbewust) getriggerd worden, gaan je hersenen pijn in je lijf maken als afleiding en bescherming.
Dus zit pijn tussen je oren? Ja en nee. Jouw pijn is echt en is soms zo intens dat het grote impact heeft op je leven. Echter, pijn wordt in je hersenen ‘gemaakt’. Het ontstaat namelijk in je brein, niet op de plek waar je de pijn ervaart. Met andere woorden: je brein creëert de pijnprikkel.
De functie van pijn
Pijn is een signaal wat door het zenuwstelsel, ruggenmerg naar de hersenen gaat en daar geregistreerd wordt, om jou te laten weten dat er iets aan de hand is. Het trekt je aandacht en het vraagt om een actie. Pijn heeft als doel je te beschermen. Bij acute pijn door bijvoorbeeld een kneuzing of beschadiging van weefsel, merk je na korte tijd dat de pijn steeds minder wordt, omdat de wond geneest.
Wanneer pijn langer dan 3 maanden aanhoudt, wordt er gesproken over chronische pijn. Je ziet dit bij langdurige zenuwpijn, maar soms ook nog bij een lichaam waar geen schade meer aan is. Bij chronische pijn houdt het onbewuste brein onterecht vast aan de waarneming dat het lichaam nog steeds moet worden gealarmeerd of beschermd. Het onbewuste brein reageert dan overbeschermend. Het alarmsignaal dat pijn afgeeft, gaat niet meer uit en er is chronisch sprake van een pijnsignaal.
Pijn kan ook ontstaan door langer aanhoudende emotionele spanning, waardoor het lichaam verkrampt en op die manier pijn veroorzaakt. Door jou te laten geloven dat je een zwakke plek (eerdere schade) hebt en daar pijn naartoe te sturen, probeert je brein je aandacht af te leiden van alle negatieve, onderdrukte emoties die je diep van binnen ervaart. Emoties die je niet meer bewust kunt voelen en opgeslagen liggen in je onderbewuste.
Bij mensen met chronische pijn zijn kunnen het er zoveel zijn dat je brein ze niet meer kan verwerken. Gevaar, denkt je brein. De emmer loopt feitelijk over. Met als gevolg dat iedere keer wanneer een onderdrukte emotie naar je bewustzijn komt, je brein je afleidt met een pijnprikkel. Waarom? Omdat het je wil beschermen tegen die angstige emoties. Met andere woorden: chronische pijn kan een gevolg zijn van de angst voor onderdrukte en onverwerkte emoties.
Emoties ontladen
Mensen met chronische pijn hebben een overprikkeld zenuwstelsel waardoor alle stressresponsen continu aanstaan. Om de pijn op te heffen, moet het zenuwstelsel gekalmeerd worden. Hoe? Door het te leren dat emoties niet gevaarlijk zijn. Op het moment dat je alle emoties – goed én slecht – er laat zijn, kun je ze ontladen en sla je ze niet op in je lichaam. Dit maakt de pijnprikkel overbodig en daardoor houdt de pijn op te bestaan. Wil je direct aan de slag? Start vandaag met de eerste 3 lessen van FreeYourMind Pijncursus, helemaal gratis!
Wil je meer weten over hoe onbewust onderdrukte emoties jouw pijn kunnen verergeren of zelfs in standhouden? Tijdens een sessie ERT®️ (Emotional Release Technic) gaan we aan de slag met jouw onverwerkte emoties. We halen we deze op een veilige manier naar boven, waardoor je deze alsnog kunt verwerken. Resultaat is direct verlichting van je aanhoudende (pijn) klachten.
0 Reacties